02 de febrer 2009

Acte reivindicatiu a favor de la Cultura Popular del Foc

L’aprovació de la nova Directiva 2007/23/CE del parlament Europeu, per tal de regular el mercat dels materials pirotècnics de la comunitat europea, ha comportat per part del Govern Espanyol la transposició de la Directiva mitjançant l’Ordre PRE/174/2007 amb importants limitacions per a l’ús dels artificis pirotècnics, sense realitzar distinció entre ús privat i ús per elements festius de cultura popular i tradicionals. Aquest fet comporta l’impediment de la participació d’aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol acte per part de Colles de Dimonis, Bèsties de foc, Despertades, Baixades, cordades, etc.

Els materials pirotècnics són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni immaterials de la cultura valenciana. Avui és mante viva la tradició a València amb milers actes de foc anuals, per part de colles de dimonis, besties de foc, comisions falleres, penyes de coheters,... . Amb la vigència de la Transposició de la Directiva Europea, suposarà la desaparició de tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc i una tradició amb més de 800 anys d’història.


Per tot això el sotasignat, demana:

Que el Govern de la Generalitat de Valenciana i el Govern Espanyol com a òrgans competents, estableixin el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals valencians, mitjançant una regulació especifica en l’ús dels materials pirotècnics, que garanteixin el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils.
Noticies relacionades amb la nova normativa:
Primer acte reivindicatiu el proper 7 de febrer a Castellò de la Plana.
Salut i foc.

2 comentari(s):

bang ha dit...

Contad con mi apoyo, sois unos fenómenos!

dimarts, de febrer 03, 2009
Dimonis Enroscats ha dit...

Bang: Vens a Castelló el proper dissabte 7? La concentració eixirà a les 17 hores del mercat del dilluns.

Salut, foc i moltes gràcies.

dimarts, de febrer 03, 2009