16 de febrer 2009

Video Acte reivindicatiu a favor de la Cultura Popular del Foc

El passat dissabte 7 de febrer va tindre lloc a Castelló una concentració en defensa de la cultura popular del foc, la qual està amenaçada per l’entrada en vigor en 2010 d’una nova normativa europea. L’associació Dimonis Enroscats de l’Alcúdia, únic grup de correfocs de la comarca de la Ribera, va estar present en la cercavila.

L’acte ha estat impulsat conjuntament per la Federació de Dimonis i Diables del País Valencià i la Federació Valenciana d’Associacions d’Amics dels Coets, amb la voluntat de defensar la cultura popular del foc. En 2010 començarà a aplicar-se una nova normativa europea que regula l’ús dels elements pirotècnics de tal manera que restringix la major part de les manifestacions culturals de la nostra terra: correfocs, cordades, despertades falleres, corretraques, etc.

Per tal de protegir estes expressions culturals, les associacions de Dimonis han encetat una sèrie d’actes reivindicatius com el que tingué lloc el 7 de febrer a Castelló de la Plana. La cercavila va eixir del recinte de l’antic Mercat dels dilluns i va recórrer les principals avingudes de la capital de la Plana, fins arribar al centre, a la mateixa plaça Major, on es va llegir un manifest en defensa de la cultura del foc i es va fer una encesa conjunta de totes les colles participants, entre elles els Dimonis Enroscats de l’Alcúdia, els Correcagarneres de Terrateig, els Botafocs de Castelló, els Dimonis de Morella, els Dimonis de Vinaròs, etc.

El manifest defensa que els materials pirotècnics “són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni immaterial de la cultura valenciana”; per este motiu, s’advertix que “la Transposició de la Directiva Europea suposarà la desaparició de tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc i una tradició amb més de 800 anys d’història”.

Per tal d’impedir-ho, les associacions de Dimonis i de Coeters s’acullen a l’article 46 de la Constitució Espanyola, que obliga els poders públics a promoure i conservar la cultura pròpia dels seus pobles, i demanen al Govern valencià i al Govern d’Espanya que “establisquen el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals valencians, mitjançant una regulació especifica en l’ús dels materials pirotècnics, que garantisquen el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils”.
Castelló 7 de febrer: FDDPV Sueca 14 de febrer: FDDPV


Salut i foc.