28 de setembre 2009

La Nit del Fanalet: un èxit de participació


Preparació del fanalet
Una de les novetats de les Festes Majors de 2009 ha estat la Nit del Fanalet, impulsada conjuntament per la colla La Rosca i Els Dimonis Enroscats de l’Alcúdia, amb el patrocini de l’Ajuntament de l’Alcúdia i La Caixa. L’acte va ser un gran èxit, atés el gran nombre de xiquetes i xiquets que acudiren per a participar tant en el taller com en el passacarrer nocturn, que va finalitzar amb el lliurament de cinc premis.

Prop d’un centenar de xiquets, acompanyats pels seus pares, van acudir la vesprada del 4 de setembre al Parc del Patinatge amb la Il·lusió de confeccionar un fanal a partir de la corfa d’un meló d’Alger. Per a aconseguir-ho, calia fer-se amb un meló, uns utensilis de cuina per a buidar i dibuixar sobre la corfa, un cordell per a penjar el fanal, i un ciri per a il·luminar-lo per dins. Els Dimonis Enroscats i la Colla La Rosca ho havien preparat tot per tal que tots els xiquets pogueren divertir-se amb esta activitat. La música del “Triquilisó”, de Dani Miquel, va arrodonir l’ambient festiu d’aquella vesprada de divendres.


Molts dels xiquets que acudiren no havien fet mai un fanalet, però a la majoria dels pares se’ls va encendre un estel d’enyorança en els ulls en recordar aquelles nits de la seua infància en què l’elaboració del fanal era una diversió assegurada en les caloroses nits del mes de juliol.
“Quan la calor ofegava, el veïnat feia rogle a la porta de casa per prendre la fresca mentre els xiquets jugàvem al carrer. Quan s’acomboiaven els nostres pares, ens ajuntàvem per a fer els fanals, i a la nit eixíem en passacarrer per a mostrar-los a les veïnes mentre cantàvem la cançó del Sereno”, explica Migue Puig, president de la colla La Rosca i un dels responsables, junt al músic Dani Miquel, de l’adaptació de la lletra de la cançó del Sereno, confeccionada a partir de les diferents versions, tant en castellà com en valencià, que els han transmés els més majors:


El sereno ha mort un gos,

se l’ha endut a l’hospital,

les xiquetes de costura

se l’han fet amb oli i sal.

Sereno!!, la una i mitja!...

El sereno i la serena

Se n’anaren a pescar,

i tragueren dos anguiles

en el fondo de la mar.

Sereno!!,... Les dos i plovent!!

El Sereno ha mort un gos,

que li deien sagristà,

i a la una de la nit

s’ha menjat ja tot el pa.

sereno, la una, sereno, les dos,

El sereno s’ha perdut

en la font de la salut

i una iaia que passava

va i es cau per un forat

sereno, les onze!!!

sereno, les dotze!!!
Lletra adaptada per: Dani Miquel i Migue Puig (2009)

Una de les persones que millor sap cantar la lletra del Sereno és Vicentica Garcia Boix. Els seus
Fanalet acabat
records van més enllà i ens parla de mitjans de la dècada dels 50 del segle passat quan, en plena setmana de festes en honor a la Mare de Déu de l’Oreto, es celebrava a l’Alcúdia la revetlla del fanalet en la que hui en dia és la plaça del País Valencià: “tot rodant la plaça hi havia molts bars i enmig es feia el ball. Estava la nit del mantó de Manila, la trencà de perols, la nit del fanalet... Però en aquella època, els fanalets no els feien els xiquets, sinó parelles de gent jove, xic i xica, que eixien a ballar enmig de la plaça amb el fanal mentre cantaven la cançó del Sereno”, explica Vicentica mentre s’anima a cantar un bon tros de la lletra tal i com ella la recorda.

Amb l’ànim de no deixar perdre cançons tradicionals com aquesta, els músics Dani Miquel i Migue Puig es posaren a treballar, preguntant a la gent gran que encara recorda la lletra, i així van traure la nova versió que es va estrenar el dia 4 de setembre en la Nit del Fanalet. Els músics de la colla La Rosca van interpretar la peça al llarg del passacarrer que va portar els xiquets des de la plaça del País Valencià fins la revetlla de la plaça Tirant lo Blanc, on els fanalets feren la seua entrada passades les 12 de la nit. Entre tots els participants, un jurat format per dos membres de Els Dimonis Enroscats i dos de la colla La Rosca van decidir els següents premis:

1r premi: 40€
Fanal més ben elaborat: 25€
Participant més menut: 25€
Fanalet més original: 25€
El més roscà: 25€

Tots estos premis eren vals per a bescanviar per joguets a la botiga Coses Cuques. Per a lliurar-los hi va estar present el regidor de Festes de l’Ajuntament, Agustí Machí. Premis a banda, el ben cert és que la Nit del Fanalet va fer gaudir molta gent, de manera que esperem que es torne a repetir l’any vinent.


Participants a la Nit del Fanalet, organitzada pels Dimonis Enroscats i la Colla la Rosca

Salut i foc.