27 de gener 2010

Correfoc Sant Antoni 2010

Detall dels nous trages dels Dimonis Enroscats
La tradició de Sant Antoni.
La cremà de la foguera és una tradició que es remunta anys enrere, quan les famílies tenien animals a casa, no sols com a mascotes. En aquella època els animals eren molt importants per a l’economia domèstica. Per demanar-li al Sant que protegira els animals, les famílies aportaven llenya per a la foguera, que es cremava davant l’Ermita o a l’actual Mercat Municipal de l'alcúdia.

El correfoc.
El dissabte 17 de gener els Dimonis Enroscats de l’Alcúdia van oferir un correfoc des de l’avinguda d’Ausiàs March fins la plaça del País Valencià. Sant Antoni és una festa molt especial per a nosaltres perquè coincidix amb el nostre aniversari. Cada any els Dimonis fem alguna cosa especial per a celebrar-ho i enguany hem estrenat nous trages reforçats per a plantar-li cara a les espurnes.

El correfoc va començar amb el ball d’invocació al foc. Al cercle exterior les xiques ballen i fan els moviments habituals. Mentre al cercle interior les forques ballaven enceses.

Ball dels Dimonis Enroscats, a l'inici del correfoc
A llarg del recorregut del correfoc distints aparells feren acte de presència al correfoc. Molts dimonis tirant els coets en la mà.

Dimonis tirant a mà al correfoc
Com no les màquines de cremar també estigueren present per escampar espurnes de foc.

Dimoni tirant una màquina de cremar al correfoc
El correfoc va finalitzar a la plaça del País Valencià amb un espectacle molt coordinat on es deixaren vore algunes màquines com les motxilles de foc, les màquines de cremar, les rodetes dobles i les cabres.
Rodeta doble escampant foc i espurnes
En acabar el castell, el públic es tornà a traslladar al carrer Sant Antoni on l’associació Dones de l’Alcúdia ja tenia les taules preparades per a oferir la tradicional picadeta de dolços banyats amb mistela.
Després del correfoc, picadeta per reposar forçesDesprés prompte a descansar que al dia següent teníem faena...

Salut i foc.